Jaarrapportage 2018

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Mensen

Burgerparticipatie
Bij het realiseren van onze beleids- en beheeropgaven werken we samen met bewoners. Dit doen we door in coproductie met hen te werken in gebiedsprocessen. Tijdens deze planvormingsfase komen alle opgaven, wensen, kansen en knelpunten op tafel. In gezamenlijke sessies ontwikkelen we een gedragen plan voor het gebied.

Nieuwe generatie
Naast het generatiepact zetten we bewust beleid in om een aantrekkelijke werkgever voor jongere generaties te zijn.

Jong WF
Jong WF is het platform voor alle jongeren tot en met 35 jaar. Doel van het platform is verbinding leggen en kennis delen, bijvoorbeeld in de vorm van kennissessies en bijeenkomsten. Ook faciliteert het platform uitwisseling met jongeren bij andere organisatie, bijvoorbeeld met Jong Rijkswaterstaat en Jong Noorderzijlvest.  

MBO-Life Science
Voor zo’n tien tot twintig studenten van de opleiding watermanagement van MBO Life Sciences organiseren we een oriënterende stage bij het cluster Integraal Waterbeheer. De studenten lopen twee weken mee met onze rayonbeheerders. Ook organiseren we een aantal gezamenlijke dagen met thema’s als projectmatig werken en boezembeheer. Op deze manier krijgen de studenten een beter beeld krijgen van ons werk. Hiermee hopen we ze warm te maken voor een carrière bij het waterschap.

Trainees
In het voorjaar van 2018 zijn vijf trainees gestart. Net afgestudeerd als vakspecialist en trots op hun eerste baan. Vier van de vijf rouleren per halfjaar tussen de clusters Beleid en Plannen en het programma Duurzaamheid. De vijfde werkt twee jaar aan de implementatie van de Wet Normalisatie Rechtspositie Ambtenaren (WNRA). Ook werken de vijf aan hun persoonlijke ontwikkeling. Dit doen ze samen met vijf andere jonge talenten in het young professionals programma. De kwaliteiten van deze dynamische generatie zorgen voor een merkbare verandering op de werkvloer. Zo benut het waterschap de ruimte die vrij is gekomen dankzij het generatiepact voor de ontwikkeling van talent en het verjongen van de eigen organisatie.
Hiernaast bieden we jaarlijks aan circa 50 stagiares de ruimte om het praktijkgedeelte van hun opleiding bij Wetterskip Ftyslân te volbrengen.

Grutsk op WF
In 2018 is een project van start gegaan om Wetterskippers aan te moedigen zich nog meer als ambassadeur te gedragen. Doel is het uitdragen van het Wetterskips-wurk naar inwoners, om waterbewustzijn te vergroten en het beeld van een deskundig, slim en verbindend waterschap te versterken. Er is gezamenlijk een campagne bedacht onder het motto ‘Wetterskippers zijn mensen van weinig woorden’.