Jaarrapportage 2018

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Milieu

Klimaat
Wetterskip Fryslân monitort sinds 2010 de CO2-uitstoot die het gevolg is van onze werkzaamheden. De klimaatmonitor van de Unie van Waterschappen rapporteert slechts over een deel van de totale CO2-uitstoot van Wetterskip Fryslân. Zo rekenen zij onder andere de uitstoot van lachgas en methaan uit rwzi’s nog niet mee in het totaal. Dat geldt ook voor de uitstoot van het materiaalgebruik en de slibverwerking. Wij doen dat wel. Dat verklaart de verschillen van onze cijfers met die uit de klimaatmonitor van de Unie van Waterschappen.

Figuur: hoeveelheden CO2 (in ton) vanaf 2010 tot en met 2018.

Co2 voetafdruk 2010-2018

in ton CO2

In 2018 hebben we op allerlei manieren laten zien hoe we als Wetterskip Fryslân bijdragen aan een klimaatrobuuste, duurzame en leefbare samenleving. Zo werkten we mee aan de tentoonstelling ‘Places of Hope’. Op het duurzaamheidsfestival ‘Springtij’ op Terschelling hebben we samen met Vitens en Wetsus een sessie verzorgd over de beschikbaarheid en het beheer van water. In november organiseerden we samen met de Friese gemeenten en de provincie Fryslân het klimaatevent ‘Oer de Grinzen’. Tijdens dit event in Leeuwarden hebben we ook de Friese Klimaatatlas gepresenteerd. Maar we doen meer. Zo zetten we in op duurzame slibverwerking en leggen zonnepanelen op onze rwzi’s (zie elders in dit verslag) en op het nieuwe zeegemaal, de Heining. In 2018 hebben we de pilot ‘Slim malen’ afgerond. Doel is onze gemalen slimmer en daarmee energiezuiniger te laten draaien. Tijdens de Duurzame Innovatie Challenge Fryslân 2018 hebben we de markt uitgedaagd een plan te bedenken voor een energieneutraal gemaal op de nieuwe energy campus in Leeuwarden en samen met de andere noordelijke waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat deden we onderzoek naar aquathermie, zonnepanelen op water en waterkracht. Door de langdurige droogte is er 5 miljoen kWh minder energie gebruikt dan in 2017. Bovendien hebben we de ingekochte elektriciteit vergroend met Europese windcertificaten. Het dieselgemaal Wildlanden vervangen we door een elektrisch gemaal met duurzaam opgewekte energie. En last but not least: Wetterskip Fryslân werkt actief mee aan de totstandkoming van de Friese Energie Strategie.
Implementatie Aanpak Duurzaam Grond-, Weg- en Waterbouw
In 2018 is verder gewerkt aan het invoeren van de Aanpak Duurzaam Grond-, Weg- en Waterbouw (DGWW). Collega’s zijn tijdens bijeenkomsten van de ambtelijk Leerkring DGWW bijgepraat over de laatste ontwikkelingen op dit vlak. Verder heeft een aantal collega’s een training gevolgd om collega’s te begeleiden bij het toepassen van de aanpak. Bij het HWBP-project Koehool-Lauwersmeer werken we inmiddels met de aanpak DGWW.  

Transport
Onderzoek mobiliteit woon-werkverkeer
Hoe kunnen we CO2 besparen op het woon-werkverkeer van wetterskippers? Om die vraag te beantwoorden, is in 2018 een onderzoek uitgevoerd naar maatregelen die kunnen bijdragen aan het verduurzamen van het woon-werkverkeer. De maatregelen zijn gecategoriseerd, van laaghangend fruit tot ingrijpende maatregelen. De onderzoeksresultaten zijn gepresenteerd aan de directie die heeft besloten met de resultaten aan de slag te gaan.

Wagenparkbeleid
In 2018 is het nieuwe wagenparkbeleid voor Wetterskip Fryslân goedgekeurd. In dit nieuwe beleid is verduurzaming van ons wagenpark een belangrijk thema. Bij wijze van pilot zijn 15 elektrische auto’s aangeschaft. Ook doen we onderzoek naar blauwe diesel als mogelijk brandstof voor het huidige wagenpark. De komende tijd zullen we het beleid verder invoeren om uiteindelijk in 2023 volledig fossielvrij te rijden. We verwachten hierdoor de komende vijf jaar ongeveer 700 ton minder CO2 uit te stoten.

PHA-2-USE
Wetterskip Fryslân heeft besloten te investeren in de ontwikkeling van een proces voor het produceren van een grondstof voor bioplastics (PHA) uit het zuiveringsslib. Samen met vier andere waterschappen, twee bedrijven en Stowa wordt een demonstratieproject voor de extractie van de grondstof uit zuiveringsslib gebouwd. Met het geproduceerde product kunnen applicaties worden getest. Het resultaat moet zijn dat de markt voldoende kennis en zekerheid heeft om deze winning van grondstof in productie te brengen waarmee een nieuwe duurzame afzet voor zuiveringsslib ontstaat.