Jaarrapportage 2018

Programma bestuur en organisatie

Crisisbeheersing

Informatiebeveiliging
Crisisbeheersing is in beweging. Naast de 'klassieke' calamiteiten in het watersysteem, neemt de dreiging toe van aan digitalisering gerelateerde incidenten en crises. Deze kunnen grote gevolgen hebben voor de bedrijfscontinuïteit. Voorbeelden hiervan zijn uitval van ICT, hack van systemen en diefstal van informatie. In 2018 is gewerkt aan het inrichten van de Baseline Informatiebeveiliging Waterschappen (BiWa). De invoering hiervan vraagt nog de benodigde inspanningen en tijd. De mens is een belangrijke schakel bij het voorkomen van incidenten. Daarom hebben we verschillende activiteiten uitgevoerd om medewerkers bewust te maken van de risico’s die er spelen.

Calamiteiten en crisisbeheersing
Wetterskip Fryslân heeft als taak om calamiteiten en crises te bestrijden en daarmee (maatschappelijke) impact ervan te beperken. Dat geldt ook voor de eigen organisatie. In 2018 zijn de voorbereidingen gestart voor het opstellen van een Bedrijfscontinuïteitsplan.
Ter ondersteuning van de beheersing van klassieke calamiteiten gebruiken we 3DI, een model voor waterberekeningen. Dit instrument, dat we in 2018 volledig hebben ingevoerd, helpt ons om bij een crisis (bijvoorbeeld een dijkdoorbraak of extreme regenval) om de impact en mogelijke bestrijdingsmaatregelen te bepalen. Ook hebben we het instrument in 2018 gebruikt voor het ontwikkelen van de Friese Klimaatatlas. Deze atlas biedt inzicht in de effecten van klimaatverandering waaronder wateroverlast, overstroming, droogte en hitte. In 2019 zullen we 3DI inzetten voor het maken van een zogenoemde impactanalyse van de Noordelijke Kuststreken en Friese Waddeneilanden voor het project Water en Evacuatie. We bekijken hoe we het instrument verder kunnen ontwikkelen, zodat het nog breder te gebruiken is.

ga terug