Jaarrapportage 2018

Programma bestuur en organisatie

Innovatie en kennis delen

Innovatie
Innovatie is belangrijk voor ons eigen waterbeheer, maar ook voor kennisontwikkeling binnen de watersector. Steeds vaker ontstaat ruimte om innovatiebudget meer in te zetten voor complexere vraagstukken. Daarbij gaat het minder om het optimaliseren van bestaande systemen en objecten, maar om het innoveren van het systeem zelf. Bij systeeminnovaties gaat het om het leveren van een bijdrage aan de transitie naar een circulaire economie en een klimaatneutraal waterbeheer. Het terugwinnen van grondstoffen en gebruik van biobased grondstoffen past hierin.
Binnen de grondstoffenfabriek doen wij onderzoek naar het terugwinnen en toepassen van grondstoffen als cellulose. Zo is in 2018 een duurzame vistrap (Nieuw Stroomland Leeuwarden) gerealiseerd van gebiedseigen grond met toepassing van teruggewonnen cellulose. Ook participeren we in vervolgonderzoek naar het produceren van bioplastics in rioolwaterzuiveringen. Dat doen we samen met het bedrijfsleven, het kenniscentrum voor de waterschappen STOWA en andere waterschappen. Trainees van Wetterskip Fryslân hebben meegedaan aan de Duurzame Innovatie Challenge Fryslân. Daarbij is een energieneutraal gemaal ontworpen voor de energiecampus Leeuwarden. Diverse onderzoeksprojecten zijn uitgevoerd gericht op het ontwikkelen van methodieken om erfafspoeling bij agrarische bedrijven te beperken en daarmee de waterkwaliteit te verbeteren. De toepassing van een onderwaterwebcam bij het H.G. Miedemagemaal bij Zwarte Haan heeft in 2018 veel aandacht gekregen en heeft zo een positieve bijdrage geleverd aan de beeldvorming over het belang van vismigratie en het werk van Wetterskip Fryslân. In totaal zijn in 2018 22 nieuwe innovatieprojecten opgestart waarin Wetterskip Fryslân participeert.

Ondersteuning waterschappen Mozambique en gemeenten
Het sanitatieproject in Mozambique is afgerond. Een onafhankelijke partij heeft het project in 2018 geëvalueerd. Het oordeel was overwegend positief. Met name de aandacht voor schoolsanitatie en trainingen kon op veel waardering rekenen. Wel zijn er zorgen over de financiële capaciteit op langere termijn bij de gemeenten in Mozambique om het werk geheel zelfstandig voort te zetten.
We hebben de nog resterende middelen geïnvesteerd in twee vuilstortlocaties met voorzieningen voor het legen van latrines. Daarnaast is (in samenwerking met Vitens-Evides en een lokale NGO) de bouw van toiletten op tien scholen voortgezet.

In samenwerking met de waterschappen De Dommel, Rijn en IJssel en Hunze en Aa’s hebben we de Mozambikaanse waterschappen ondersteund bij het voorspellen van overstromingen, vergunningverlening voor waterkwaliteit, grondwaterbeheer en het uitwerken van wetgeving voor dijkbeheer. Dit project is mede mogelijk gemaakt door cofinanciering van de Nederlandse Waterschapsbank (NWB) en het fonds Duurzaam Waterbeheer.
In het kader van de Blue Deal is een aanvang gemaakt met een voorstel voor het nieuwe programma Blue Deal Mozambique. Voor de eerste fase (2019-2022) is een werkprogramma ontwikkeld. Bij verschillende onderdelen levert Wetterskip Fryslân een bijdrage.
In maart 2019 heeft de cycloon Idai enorme schade aangericht in Mozambique, met name in en rond de stad Beira in midden Mozambique. Dit heeft de noodzaak van het Blue Deal programma helaas weer bevestigd. Wetterskip Fryslân heeft een bijdrage geleverd voor de reparatie van de schooltoiletten die gebouwd zijn in het Friese sanitatieproject. De reparatie vindt plaats in samenwerking met Vitens.

ga terug